Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ


ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚH

         Όλοι σήμερα βιώνουμε την πολύπλευρη κρίση (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ο,τιδήποτε άλλο) με διάφορους τρόπους. Και όλοι νοιώθουμε ότι η υπέρβασή της δεν είναι επικείμενη στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον. Οι πιο πολλοί μάλλον συμφωνούμε ότι, στη χώρα μας τουλάχιστον, δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο, το χαμηλότερο δηλαδή σημείο της κρίσης.

         Να όμως, που σε ένα χρόνο από τώρα (δηλαδή του χρόνου τον Οκτώβρη) θα υπάρξει μια εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει ένα είδος επικοινωνιακού σεισμού στη χώρα μας! Και αυτό το γεγονός, θέλω να πιστεύω με κίνδυνο να χαρακτηριστώ τουλάχιστον υπεραισιόδοξος, μπορεί να σηματοδοτήσει τον καταλύτη εξελίξεων που θα σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα για την υπέρβαση της κρίσης για τη χώρα μας. Ποιο θα είναι αυτό το γεγονός; Μα το ανέβασμα της ταινίας για τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη με τίτλο Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι από το Γιάννη Σμαραγδή! Μιας ταινίας που με αφορμή τη ζωή του μεγάλου μας ευεργέτη θα μιλάει για τη μετάβαση από το εγώ στο εμείς. Θα αναφέρεται δηλαδή σε ένα νευραλγικής σημασίας ζήτημα που αφορά όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά τις κοινωνίες σχεδόν των περισσότερων χωρών του πλανήτη μας. Γιατί σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες σήμερα υπάρχουν δραματικές οικονομικές ανισότητες και ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε μια εξαιρετικά μικρή μειοψηφία. Ίσως γιατί η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε πρωτόγνωρη όξυνση των ανισοτήτων καθώς σε όλες τις Δυτικές οικονομίες η πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης είναι σε εξέλιξη.

         Ο καθένας βέβαια έχει μια άποψη για το τι πρέπει να γίνει για τη δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου και των εισοδημάτων. Από επαναστατική αλλαγή μέχρι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ο Βαρβάκης ωστόσο, ανήκε στο είδος των ανθρώπων που θεωρούσε ότι είχε σαν αποστολή να αναπτύξει πολυποίκιλες δράσεις για να επιστρέψει στην κοινωνία τα πολλά χρήματα που χάρις την ευφυΐα και τις δεξιότητές του απέκτησε πρωτύτερα. Έτσι, ξεκινώντας από παράτολμος πειρατής-μπουρλοτιέρης, μετεξελίσσεται σε εξαιρετικά πετυχημένο επιχειρηματία διακινώντας τεράστιες ποσότητες χαβιαριού στους πιο ευκατάστατους των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών της εποχής του (Ρωσικής, Γαλλικής, Αυστροουγγρικής). Όταν όμως γίνεται ζάπλουτος, ο αμόρφωτος αυτός Ψαριανός, αρχίζει να σκέφτεται τρόπους με τους οποίους θα επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του στην κοινωνία με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά την παιδεία των νέων! Έτσι, ο Βαρβάκης με την ιδιαιτέρως πολυκύμαντη ζωή του (ιδανικό σενάριο στα χέρια ενός δημιουργού όπως ο Γιάννης Σμαραγδής που θεωρεί ότι η ζωή του αγγίζει την αγιοσύνη!) κατέκτησε μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών μαζί με τον Αβέρωφ, το Στουρνάρα, τους αδελφούς Ζάππα, τον Αρσάκη, του Ζωσιμάδες και πολλούς άλλους Έλληνες που πρόσφεραν μέγα μέρος της περιουσίας τους στο φτωχό ελληνικό κράτος του 19ου αιώνα.

         Και τι είναι αυτό που με κάνει να πιστεύω ότι το μήνυμα της ταινίας για το Βαρβάκη μπορεί να οδηγήσει σήμερα πολλούς πλούσιους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του; Πρώτον, η σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Σμαραγδή που έχει την απεριόριστη ικανότητα να παρουσιάζει ιδανικά όποιον σημαντικό Έλληνα επιλέγει για θέμα του. Άλλωστε, το έχει αποδείξει έμπρακτα πολλές φορές, με το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Γκρέκο) να συγκινεί όλους τους Έλληνες και εκατοντάδες χιλιάδες ξένους στις άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά όπου προβλήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

         Δεύτερον, η συμμετοχή ενός καστ εξαιρετικών ηθοποιών με επικεφαλής τον εξαιρετικό Γερμανό ηθοποιό Σεμπάστιαν Κωχ, που όλοι απολαύσαμε στις Ζωές των άλλων. Το ιεροεξεταστή του Γκρέκο Χουάν Ντιέγκο Μπότο, τον ιδανικό Γκρέκο Νικ Αστον και το Λάκη Λαζόπουλο σε χαρακτηριστικούς ρόλους. Την ακατάβλητη Κατρίν Ντενέβ σε ένα ακόμη ρόλο στην μεγάλη της καριέρα. Και πολλούς άλλους ηθοποιούς που θα πλαισιώσουν τους προηγούμενες υπηρετώντας ένα εμπνευσμένο σενάριο γραμμένο από τους Jackie Pavlenko (Αγγλία), Vladimir Valutsky ( Ρωσία), Παναγιώτη Πασχίδη και Γιάννη Σμαραγδή (Ελλάδα) που έχει ήδη συγκινήσει όσους είχαν την τύχη να το διαβάσουν.

         Τρίτον, η παρουσία της Sony Pictures, της μεγαλύτερης εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών στον κόσμο που έχει ήδη αναλάβει την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας σε αρκετές χώρες, ενώ στη χώρα μας θα ανέβει ταυτόχρονα σε πάνω από 100 αίθουσες. Η Sony έχει ήδη πιστέψει ότι το μήνυμα της ταινίας είναι εξαιρετικά επίκαιρο με δεδομένη την παγκόσμια κρίση και θα επιδιώξει να προβάλλει την ταινία με κάθε τρόπο καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει μια παγκόσμια επιτυχία! Άλλωστε, στις ΗΠΑ, προσωπικότητες όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, κορυφαίοι στη λίστα Forbes των πλουσιότερων του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνουν ήδη πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διαρκώς μεγαλύτερης φιλανθρωπικής τους δράσης, ενθαρρύνοντας και άλλους. Μάλιστα, ο Warren Buffett ζητεί άμεσα αυξημένη φορολόγηση για τους πιο πλούσιους!
         Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκινούν στο τέλος του μήνα στη Μεσσηνία και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2012, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2012.

         Τελικά, η οικογένεια του Βαρβακείου, παρά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, επιδιώκει και είναι κοντά σε τρεις μεγάλους στόχους:

1.    Στην απόκτηση σχολικής στέγης ανάλογης της μεγάλης ιστορίας της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (ξεπέρασε ήδη τα 150 χρόνια!) στο οικόπεδο του ιδρύματος στην Κηφισιά, καθώς τα νέα από τον ΟΣΚ που έχει αναλάβει το σχετικό εγχείρημα είναι αισιόδοξα και ελπιδοφόρα.
2.     Την ένταξη του σχολείου στην πρώτη θέση των Προτύπων Σχολείων, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που πρόσφατα ψηφίστηκε δικαιώνοντας τις μακρόχρονες προσπάθειες των αποφοίτων.
3.  Την ανάδειξη της προσωπικότητας του Ιωάννη Βαρβάκη σε προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας μέσω της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή που αναμένεται να λειτουργήσει παρηγορητικά για τα πληττόμενα από την κρίση ευρέα κοινωνικά στρώματα και παραδειγματικά για τις ηγεσίες και τους «έχοντες», ανανεώνοντας έτσι την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο στο μέλλον.



Δημήτρης Τζάνας
Μέλος Δ.Σ.
Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου



Δεν υπάρχουν σχόλια: